mgr Anna Zając

Jestem dietetykiem klinicznym. Decyzję o kształceniu się w zawodzie medycznym podjęłam jeszcze w dzieciństwie. W trakcie studiów miałam okazję poznać wiele inspirujących postaci, uznanych autorytetów  w dziedzinie promocji zdrowia, dietetyki ale też genetyki. Ukształtowało to moje zainteresowania, pomogło dostrzec problematykę dzisiejszych czasów oraz spostrzec nowe kierunki rozwoju nauk medycznych. Nutrigenetyka i nutrigenomika, jest to przyszłość dzisiejszej dietetyki. Aktualne zanieczyszczenia środowiska wpływają na jakość naszego pożywienia, pozbawiając je wielu wartości odżywczych, rozwój i powszechność żywności przetworzonej wpływa negatywnie na jakość naszego odżywiania. Jednym z celów nutrigenetyki i nutrigenomiki jest uzyskanie żywności funkcjonalnej, wzbogaconej o odpowiednie składniki odżywcze chroniącej przed ekspresją genów i w efekcie również rozwojem chorób. Nieprzerwanie śledzę najnowsze osiągnięcia nauki jednocześnie rozwijając wiedzę i doświadczenie w zakresie dietetyki klinicznej i pomocy ludziom.

 

Wykształcenie

  • 2015-2017 Warszawski Uniwersytet Medyczny, kierunek dietetyka, tytuł magistra
  • 2012-2015 Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie, tytuł licencjata
  • praktykant, Szpital Wolski w Warszawie
  • stażysta, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu
  • praktykant, Centrum Alzheimera
  • praktykant, Instytut Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka, Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych